Fästingskydd för hund, katt, husse och matte
Under tiden fästingar är aktiva är det väldigt viktigt att skydda sina djur (och sig själv) från att få fästingar och de sjukdomar de kan sprida. Läs mer om olika typer av fästingmedel och fästingskydd för djur här.
Varför behövs fästingskydd?
Fästingsjukdomar är en relativt vanlig men allvarlig hälsorisk. Borrelia, Anaplasma och TBE är sjukdomar som sprids vidare från fästingar till människor och djur och som kan vara livshotande om de inte behandlas i tid. Genom att skydda dig och ditt djur mot fästingar kan du minimera risken för dessa sjukdomar och andra sjukdomar som sprids via fästingar.
När behöver man fästingskydd?
Vår och sommar är viktigast att skydda sig mot fästingar, men även sent in på hösten kan fästingar vara aktiva, beroende på vädret. Fästingar är oftast mest aktiva mellan mars-oktober, men detta beror på vilket väder det är och hur varmt det är ute. De är som mest aktiva när det är över 5 °C ute. Om det blir varmt tidigt eller håller sig varmt länge så kan fästingar vara aktiva även efter oktober och innan mars.
Hur kan jag skydda mitt djur?
Det finns ännu inget fästingmedel eller fästingskydd som är 100% effektivt, men att använda sig av fästingskydd kan minska risken för att få fästingar och fästingrelaterade sjukdomar drastiskt. Det finns olika typer av skydd för fästingar, och alla passar inte alla individer. Det är därför viktigt att du väljer ett skydd som passar just den individ det ska skydda.
För de fästingar som ändå kan uppkomma är det väldigt viktigt att ha investerat i en fästingplockare du kan ha med dig dit du och ditt djur går. Ju längre fästingen får sitta kvar, desto högre är risken att fästingen avger smittoämnen. Det är även otroligt viktigt att få med sig huvudet och att inte klämma fästingen, vilket är varför det är viktigt att ha en fästingplockare tillhands så fort du ser en fästing. På så sätt kan du på ett säkert och kontrollerat sätt få bort hela fästingen snabbt och enkelt.
Vilket skydd ska jag välja till mitt djur?
För att skyddet ska verka så bra som möjligt är det viktigt att anpassa det för just den individ det ska skydda. Hundar är extra utsatta för fästingar då de är ute mycket, är närmare marken, samt går runt i gräset. Det kan även gälla utekatter.
Här nedan kan du läsa om olika typer av fästingskydd som passar djur.
Fästinghalsband
Det finns både receptfria och receptbelagda fästinghalsband för hund och katt. Halsbanden som är receptbelagda har olika typer av kemikalier som gör att fästingar inte vill komma nära. De halsband som inte är receptbelagda har en doft av citronella som maskerar doften av hunden eller katten och gör det väldigt ointressant för fästingar.
För- och nackdelar receptbelagda halsband:
Med ett fästinghalsband behöver du inte göra så mycket mer än att trä på halsbandet och se till att ta på och av det vid bad och dusch (det är viktigt att ta av halsbandet vid bad då kemikalierna är farliga för vattenlevande organismer). Halsbanden är oftast väldigt effektiva och håller de allra flesta fästingarna borta. De sitter inte i vägen för det vanliga halsbandet eller selen, och behöver inte återappliceras eller liknande under hela säsongen. Det är alltså ofta samma halsband som används under hela fästingsäsongen. Kom ihåg att alltid läsa rekommendationerna på förpackningen. Däremot är det inte alltid optimalt för alla att ha kemikaliska fästinghalsband. Dessa kemikalier är skadliga både för vattenlevande organismer och vid förtäring och är därför ofta inte rekommenderade om du har flera hundar eller katter, eller om du har små barn hemma som kan råka röra halsbandet på hunden och få i sig kemikalierna. Du behöver även gå till veterinären för att få dessa utskrivna. Det finns olika biverkningar kopplade till fästinghalsband, precis som med alla fästingmedel. Prata med din veterinär om eventuella biverkningar och diskutera eventuella allergier innan du sätter på din hund eller katt halsbandet.
För- och nackdelar icke-receptbelagda halsband:
Fördelarna med ett fästinghalsband som inte är receptbelagt är att det inte är lika starka kemikalier som på de receptbelagda halsbanden, utan det är en doft av citronella som gör att fästingar blir ointresserade. På samma sätt som med de receptbelagda halsbanden håller ett halsband under hela säsongen, men behöver tas av när hunden badar eller duschar. Då halsbanden endast har en doft av citronella och ingenting annat som tar död på eller driver bort fästingarna är de inte riktigt lika effektiva som vissa andra skydd är. Om du har en stor hund med mycket päls exempelvis så finns risken att doften inte kommer ned lika bra till hundens baktassar och att det alltså inte finns lika stort skydd där. Hunden kan få biverkningar av halsband med doft på. Läs om eventuella biverkningar i bipacksedeln.
Här hittar du receptfria fästinghalsband.
Tabletter och pulver
När det kommer till tabletter och pulver finns det både receptbelagda och icke-receptbelagda medel. Dessa fästingmedel brukar fungera som så att din hund äter tabletten eller pulvret och sedan utsöndrar hundens hud en doft som gör att fästingarna inte vill bita tag. Om fästingen ändå biter så dör den direkt och därmed minimeras risken att smittoämnen sprids till din hund.
För- och nackdelar receptbelagda tabletter
Då tabletterna är smaksatta med exempelvis biffsmak eller kycklingsmak är de oftast väldigt lätta att få i din hund eller katt. Det är dessutom smidigt för att du slipper att ha kemikalier på utsidan av din hund eller katt som kan vara skadande för andra djur eller små barn. Tabletterna tar död på andra typer av ohyra och parasiter i samband med förtäringen och lämnar din hunds hud väldigt frisk och härlig. Olika sorter har olika lång verkningstid, vanligast är mellan 1-3 månader per tablett.
Som med alla olika fästingmedel kan vissa djur få biverkningar även av dessa. Prata igenom allergier och eventuella biverkningar när du går för att få dem utskrivna hos din veterinär. Tabletterna är starka kemikalier som ditt djur ska förtära, vilket inte alla vill ge till sin hund eller katt. Det är även viktigt att komma ihåg att ge nästa tablett vid rätt tid så att inte skyddet försvinner. Du måste få tabletterna utskrivna av veterinär.
För- och nackdelar icke-receptbelagda tabletter och pulver
Receptfria fästingskydd i form av tabletter eller pulver är bra om man har flera djur eller om djuret är omkring småbarn då det inte finns kemikalier på päls och hud. De innehåller dessutom mindre starka kemikalier än de på recept, vilket kan vara bra om ditt djur är lite känsligt.
Då de tabletter och pulver som inte är receptbelagda som tidigare nämnt inte har lika starka kemikalier i sig är de inte heller alltid lika effektiva som de du får ut på recept. Du behöver ofta ge dessa medel varje dag i stället för en tablett upp till var tredje månad.
Här hittar du receptfria tabletter och pulver.
Fästingavvisare
Fästingavvisare är en bra produkt för dig som vill ge ditt djur ett skydd mot fästingar, men helt undvika kemikalier eller dofter. En fästingavvisare håller borta fästingar med hjälp av ljudvågor som är på en sådan frekvens att ljudet inte stör människor, hundar eller katter, men det stör fästingar.
För- och nackdelar fästingavvisare
Fästingavvisare är helt giftfria och säkra att använda på små valpar och dräktiga eller digivande tikar. De är inte skadliga för djur eller natur och kan användas även på människor eller andra djur som är utomhus.
Effektiviteten på fästingavvisare varierar både baserat på märke och baserat på storleken av hund. Om du har en större hund behöver du ha en modell som är anpassad för det och som klarar den större ytan att skydda.
Här hittar du fästingavvisare.
Spot-on medel
Dessa medel tar man ett par droppar av i nacken där djuret inte kan komma åt att slicka. Dropparnas verksamma ämnen sprids sedan i hudens fettfilm och på så sätt skyddar din hund eller katt mot fästingar och annan ohyra.
För- och nackdelar spot-on medel
De flesta spot-on medel verkar i upp till 4 veckor, och därför behöver inte djuret behandlas så ofta och ändå ha ett bra skydd mot fästingar. Bad och schamponering kan ta bort skyddet om det görs inom de första dagarna, och små barn bör inte ha kontakt med det behandlade området under de första dagarna. Då det är starka kemikalier i medlet så finns det, precis som med alla fästingmedel, risker för biverkningar.
Spot-on medel behöver du få utskrivet av veterinär eller köpa receptfritt på apoteket.
Sprayer och salvor
Det finns flertalet olika sprayer och salvor som driver bort fästingar och andra sommarplågor. Olika produkter har olika verkningstid och kan nästan ofta användas på både djur och människor.
För- och nackdelar
En av fördelarna med dessa är att det inte är ett invasivt skydd mot fästingar. På så sätt är eventuella biverkningar ofta både mindre och enklare att behandla. Dessutom kan du ofta (beroende på produkt) använda samma skydd som ditt djur så att ni båda är skyddade. De flesta sprayer och salvor ger även skydd mot andra typer av insekter. Däremot behövs de allra flesta sprayer och salvor återappliceras dagligen och försvinner vid kontakt med vatten.
Här hittar du salvor och sprayer för skydd mot fästingar.
Fästingplockare
Fästingplockare är någonting som alla djurägare behöver ha, oavsett vilken typ av fästingskydd man använder sig av i kombination. Inget fästingmedel är 100% och därför behöver man ha en fästingplockare också för att enkelt ta bort eventuella fästingar på ett snabbt och säkert sätt.
Om du av olika anledningar inte vill eller kan använda dig av någon typ av fästingmedel eller fästingskydd på ditt djur så är det ännu viktigare med en bra fästingplockare. Kolla igenom hundens och utekattens päls ofta för att se om fästingar uppkommit. Om du hittar en fästing som bitit sig fast, ta bort den med en fästingplockare och håll sedan koll på allmäntillståndet hos ditt djur. Kolla även efter rodnader vid området och om hunden beter sig annorlunda.
För- och nackdelar
Utan något fästingmedel eller fästingskydd finns det ingen risk för biverkningar. Det är även så att inte alla djur tål fästingmedel och kan därför behöva vara utan dessa.
Att inte använda någon typ av fästingmedel till hund eller katt kan dock vara farligt då det markant ökar risken för att ditt djur får en fästingburen sjukdom.
Här hittar du fästingplockare.
Hur kan jag skydda mig själv?
När du är ute i naturen finns en risk för fästingar även för dig, inte bara för dina djur. Genom att skydda dig själv mot fästingar minskar du risken för att bli drabbad av fästingburna sjukdomar.
Här kommer lite tips på hur du kan skydda dig själv
- Undvik högt gräs – Fästingar älskar högt gräs och håller därför ofta till där.
- Heltäckande kläder – Om du ska gå på platser där det finns mycket fästingar, såsom i skogen, använd kläder med långa armar och ben samt högre skor för att undvika fästingar.
- Håll koll på eventuella riskområden – Olika områden blir mer drabbade än andra, och detta går i vågor. Kolla på fasting.nu för att se om det område du befinner eller ska befinna dig i är ett riskområde.
- Kolla igenom dig och ditt djur – Det är jätteviktigt att du undersöker ditt djur och dig själv noggrant efter fästingar för att undvika eventuella fästingburna sjukdomar. Detta då risken att fästingen avger smittoämnen av sjukdomar ökar ju längre vid fästingen får sitta fast i huden.
- Använd fästingskydd – Användandet av exempelvis sprayer eller salvor för att minska risken för fästingar kan hjälpa otroligt mycket. Dessa driver bort fästingar och gör dem ointresserade av att fästa eller att bita.
Oavsett vilket fästingskydd ni använder under säsongen – njut av sommaren och tiden utomhus tillsammans. Om du vill ha hjälp att hitta rätt fästingskydd för ditt djur eller dig själv så finns vi här för dig. Du kan antingen komma in till vår stora butik i Haninge eller mejla oss på info@foderboden.se – vi hjälper dig gärna!