Hönshus och hönsgård
Höns är fantastiskt sällskap och en härlig hobby för hela familjen! Att hålla höns är enklare än vad många tror och blir allt mer populärt.
Att bygga sin egen hönsgård och hönshus behöver inte bli ett stort byggprojekt. En lekstuga som inte längre används eller ett gammalt uthus som inte längre fyller någon funktion går alldeles utmärkt att göra om till hönshus eller att ha som grund till ditt hönshus beroende på hur många höns du har. Storleksmässigt brukar man säga att man har max tre stora höns eller fyra dvärghöns per kvadratmeter golvyta som en liten tumregel.
Inne i hönshuset behöver du inreda med:
- Exempelvis halm, halmhack eller kutterspån på golvet som är mjukt och bekvämt att gå på och lätt att mocka.
- Värpreden där hönorna kan lägga och ruva på ägg. Dessa anpassas efter storleken på hönorna.
- Sittpinnar som hönorna kan sitta på bekvämt. De behöver vara så pass grova så att hönorna precis når att greppa runt pinnen med tårna. Där går det jättebra med pinnar och grenar ifrån naturen som är lite ojämna och oregelbundna i formen. Då behöver inte hönsen sitta med tårna i exakt samma läge hela tiden. Men välj pinnar med slät bark för att minimera risken för att kvalster och annan ohyra samlas i sprickor i barken. Pinnarna ska vara minst 15 cm och behöver ha 20 cm till väggen. Tänk på att inte placera sittpinnar över vatten och foder så att hönorna inte bajsar på dessa.
- Värmelampor, inte minst för att hönsen inte ska frysa på vintern när det blir väldigt kallt men även för att förhindra att vattnet fryser om man inte har några värmeplattor eller liknande till vattnet. Viktigt att tänka på att höns är mer tåliga när det kommer till kyla än värme. Det bör inte vara varmare än 25 grader i hönshuset och det är väldigt viktigt att vädra hönshuset varma sommardagar.
- Vattenautomat och foderatutomat. Att erbjuda hönsen vatten från en vattenautomat gör det lättare att säkerställa hygienen av vattnet och du behöver inte heller byta vattnet varje dag om det hålls rent och friskt. Se till så att vilda fåglar inte har tillgång till hönornas vatten eller foder. Detta för att minimera riskerna för smitta.
Djurskyddslagens måttbestämmelser för höns
Måttbestämmelser värpreden:
Fackrede: högst 6 hönor/rede
Kollektivrede: 1 m2 rede/100 hönor.
Övriga utrymmen för höns på golv
Sittutrymme: 165 mm sittstång/höna
Vid fodertråg, samtidig utfodring: 125 mm/djur
Vid fodertråg, fri utfodring: rakt 40 mm/djur, runt 30 mm/djur
Vid vattentråg: rakt 25 mm/djur, runt 15 mm/djur
Källa: Jordbruksverket
Det är viktigt att hålla en god hygien inne hos hönorna. Se över fodertråg och vattenautomater dagligen så att allt är fräscht. Mockning behöver också göras dagligen. Ströet inne i hönshuset bör bytas och fyllas på minst varannan till var fjärde vecka ungefär. Värpredena behöver också städas ur ibland. Detta kan vara bra att göra i samma veva som man mockar ut gammalt strö och byter till nytt. Till våren bör du göra en riktig storstädning av hönshuset då du tar ut all inredning och skurar ordentligt med såpvatten och även skrubbar hönshuset invändigt. Den här typen av storstädning bör göras 2 gånger om året.
Höns behöver såklart vara ute varje dag för att må bra. Höns är självständiga och älskar att få ströva fritt på gården och håller sig oftast inom gården/tomten. Finns det däremot skapligt med potentiella faror eller rovdjur i området är det bra att ha en rastgård till dem där de kan utföra sina vardagliga naturliga beteenden i fred. En hönsgård kan även vara fördelaktigt att ha om man brukar ha hönsen lösa på gården när man är hemma och kan ha lite uppsikt över dem men behöver åka hemifrån. Då kan hönsen njuta av att vara ute i säkerhet i hönsgården tills man är tillbaka igen. Eftersom att höns är värmekänsliga så behöver det finnas tillgång till skugga eller skydd från solen i hönsgården. Höns är ofta väldigt bra på att veta när det är dags att gå undan, vid dåligt väder och regn sitter de helst kvar inne. När det börjar närma sig kväll brukar dem också söka sig in till hönshuset. På natten är det viktigt att stänga in hönsen i sitt hönshus eftersom att de flesta rovdjur är nattaktiva och hönsen är rätt lätta byten.
För att hålla rovdjur ute behöver man tänka på hur man konstruerar sin hönsgård. Sätt nätet en bit under marken för att det inte ska vara lätt för räv och mård att gräva sig in. Att placera lågt elstängsel på utsidan av hönsgården ger också ett bra extra skydd för dina hönor. Duvhöken kan du hindra genom att sätta nät över hönsgården som tak.