Lisa Gustafsson

Lite Råd Kring Hönsfoder

Att ta hand om höns kan vara både roligt och givande, men det är också en ansvarsfull uppgift som kräver rätt kunskap. En av de viktigaste faktorerna för att ha friska och glada höns är att ge dem en bra kosthållning. Men vad ska man egentligen tänka på när det kommer till utfodring av höns? Vilket foder är bäst för hönsen och vilka tillskott behöver de? I detta blogginlägg kommer vi att gå igenom det du behöver veta om hönsutfodring.

Att välja rätt foder

När det kommer till hönsutfodring finns det många olika typer av foder att välja mellan. Det viktigaste är att välja ett foder som är lämpligt för hönsens ålder och livsstadium. En höna som värper ägg behöver till exempel ett annat foder än en höna som inte gör det eftersom att deras näringsbehov skiljer sig åt. 


Hönsmüsli

 Hönsmüsli är en populär typ av hönsfoder som ofta innehåller en blandning av olika spannmål och frön. Det är viktigt att se till att hönsmüslin innehåller tillräckligt med protein och vitaminer för att hönsen ska må så bra som möjligt. Väljer du ett fullfoder som är anpassat efter livsstadiet hönsen är i så innehåller müslin det dem behöver.


Foderkoncentrat

 Foderkoncentrat är en annan typ av hönsfoder som ofta används för att öka hönsens näringsintag. Det innehåller högre halter av protein och andra näringsämnen än vanligt hönsfoder eftersom att det är mer koncentrerat och blandas ofta ut med spannmål. Det finns även foderkoncentrat som fungerar som helfoder som därmed innehåller alla vitala näringsämnen hönan behöver.  


Spannmål, majs och fröer

 Spannmål så som korn, vete och havre är vanligt att fodra till höns. Spannmål och majs är en bra källa till både kolhydrater och fett. Spannmål så som havre är toppen för hönans matsmältning! Havre är dessutom rikt på protein och kan med fördel ges till värpande höns. Även om man använder sig utav ett helfoder som innehåller allt hönan behöver så är det jättebra att berika hönans tillvaro med spannmål. Genom att strö ut spannmål i hönsgården så får hönorna picka och utföra födosök, en hälsosam och bra berikning. Solrosfrö är också jättebra då det naturligt innehåller massor av protein. Men se till att inte ge hönsen för mycket majs, eftersom det kan orsaka viktökning vilket inte är bra eller hälsosamt, lagom är alltid bäst. Tips på en bra blandning till vuxna höns man kan göra själv är: havre, vete, korn, solrosfrö, hampafrö, majsmix. 

Värpfoder

Till höns som värper bör man välja ett värpfoder för att förse hönan med bra mineraler och vitaminer samt protein - ja, allt som krävs för att skapa liv eller för att producera bra ägg och samtidigt må bra! Ett värpfoder innehåller just allt det en höna behöver ur näringssynpunkt. Det finns både värpfoder i form av müsliblandnignar och pelleterat koncentrat.


Tillskott

Det kan också vara fördelaktigt att ge hönsen extra tillskott, särskilt om de inte får tillräckligt med vitaminer och mineraler från sitt foder. Man kan också erbjuda hönsen extra vitamintillskott i vattnet eller i fodret efter eller under sjukdom för att kicka igång immunförsvaret. Kalciumtillskott är till exempel viktigt för höns som värper ägg. Kalciumbrist kan ge ägg med tunt skal eftersom att det krävs kalcium för att kunna producera mer kalcium. Långvarig kalciumbrist kan leda till att hönan får benskörhet då kroppen hämtar kalcium ifrån skelettet för att kompensera för bristen. Att erbjuda hönsen en skål med snäckskal som de kan picka i under dagen är ett bra sätt att fodra extra kalcium. Snäckskal kan man erbjuda hönsen oavsett om de värper eller inte men för värphöns är det extra fördelaktigt att se till att de alltid har tillgång till snäckskal. värphöns behöver ungefär 3,75 gr rent kalcium om dagen. Man kan även erbjuda hönsen pickstenar som innehåller extra vitaminer och mineraler. Pickstenar är inte bara bra ur näringssynpunkt utan även ur pick-synpunkt! Det kan hjälpa hönorna att få utlopp för behovet att picka och kan därmed minska risken för att de skulle picka på varandra. 


Matrester, frukt & grönt

Höns är riktiga allätare som tycker om mycket av den maten vi äter och det är inte alls fel att erbjuda hönorna matrester som berikning och något extra gott! Kokt pasta, ris och potatis är superpopulärt. Det bör vara tillagat och potatis är något som bör matas med måtta. Fisk kan gå bra men vissa påstår att det kan ge en fiskig smak på äggen. Kött bör du undvika att fodra dina hönor med. Mejeriprodukter så som ost är också omtyckt men man bör inte ge mycket av det då höns kan ha svårt att bryta ner laktos. Men en liten ostbit då och då uppskattar dem! Grönsaker som är toppen för hönsen är bland andra; morot, grönkål, sallad, vitkål och pumpa. Pumpan är fullproppad av bra vitaminer och mineraler och pumpakärnor sägs ha en naturligt avmaskande egenskap. Frukt går också bra att ge och är trevligt för hönan men kom ihåg att inte ge för mycket varje dag så att hönorna inte äter sig för mätta på sådant och inte får i sig övrigt tilltänkt foder. Använd gärna detta som en berikning och ett trevligt tillägg och variation för dina hönor. Knyt banden till dina små befjädrade kamrater och erbjud något extra gott ur handen för att att successivt få hönorna tama och trygga med dig. Några exempel på vad man absolut INTE ska ge sina hönor är avokado, råa bönor, rå lök, choklad, socker eller såklart mat eller foder av dålig hygienisk kvalitet som möglat.  

Sammanfattningsvis är det viktigt att ge hönsen en balanserad kosthållning som är anpassad efter deras ålder och livsstadium. Hönsmüsli, foderkoncentrat, spannmål, majs och värpfoder är alla viktiga delar av hönsens diet, men se till att inte ge för mycket av någon av dem. Ge också hönsen extra tillskott om det behövs för att bibehålla deras hälsa och värpande.