Startguide - Skaffa hundvalp
När man skaffar nya familjemedlemmar kan det vara svårt att hålla koll på allt man behöver. För att göra det lite enklare för dig har vi samlat massa info här om vad som kan vara bra att tänka på när du köper hundvalp.
Att köpa valp är bland det roligaste man kan göra. Man välkomnar in en ny medlem till familjen och sin nya bästa vän. Det är inte bara guld och gröna skogar dock. Det första halvåret med valp är precis som att ha en nyfödd bebis hemma. Ditt tålamod kommer testas, din sömn kommer påverkas, mycket kiss och bajs behövs hanteras och allt behöver säkras för den nya valpens skull.
Den första tiden tuggar de flesta valpar på allt de kommer över, vilket är varför det är viktigt att säkra så valpen inte får tag på sladdar eller annat som kan göra illa den. Av samma anledning behöver du inte köpa dyra tillbehör i början, utan avvakta tills valpen blir lite äldre då de vassa valptänderna kan komma att tugga på sakerna. Då den inte kommer vara rumsren från början är det också bra att köpa tillbehör som är tvättbara.
Bra att ha innan köpet av valp
Vissa produkter är otroligt viktigt att ha redan första dagen, och är därför bra att ha hemma redan innan du hämtar hem din valp.
- Mat. Ha foder hemma som valpen är van vid från uppfödaren och som är anpassat för valpen. Du kan byta foder ett litet tag efter att valpen kommit hem, men börja med samma foder som uppfödaren använt sig av. Låt valpen vänja sig vid sin nya tillvaro och byt sedan foder om du önskar göra det.
- Skålar. Mat- och vattenskålar som är anpassade till valpar har ofta lite lägre kanter så de kan komma åt maten och vattnet ordentligt. Valpar äter oftast 3 gånger om dagen och behöver alltid ha tillgång till friskt vatten.
- Godis. Köp ett godis som har små bitar och som passar till storleken på din valp. Ett tips är att blanda godis med torrfoder för att inte valpen ska äta sig mätt på godis när man belönar mycket, utan att den ska få i sig mat.
- Tuggben. Köp malda ben eller ben som inte är alldeles för hårda. Om det gör ont i tänderna för att det är för hårt kan det vara så att valpen inte vill tugga på benet, medan om det är alldeles för mjukt blir hunden mätt och får i sig allt direkt. Anpassa tuggbenen du ger baserat på hur snabbt din valp tuggar i sig det.
- Koppel och halsband eller sele. Köp tillbehören i ett mjukt och tåligt material som går att tvätta.
- Bajspåsar. Dessa kommer gå åt i mängder, och ofta mer än vad man tror. Det finns massor av olika typer – med eller utan handtag, med eller utan hållare, återvunnen plast eller ej, med eller utan doft, och ännu mer. Köp den sort du trivs bäst med.
- Borstar. Det är bra om din valp får vänja sig väldigt tidigt vid borstning. Pälsvård och borstning kommer behövas genom hela livet, på vissa raser till och med dagligen. Därför är det viktigt att din valp vänjer sig direkt och blir belönad vid borstning så det förknippas med någonting roligt och bra.
- Klosax, klofil. Precis samma som med borstning så kommer klorna behöva kortas ned under hela livet, och därför är det viktigt att valpen väljer sig direkt. Belöna vid kontakt med klosax eller klofil och se till att det blir en bra upplevelse så de förknippas med någonting positivt och bra.
- Leksaker. Köp leksaker som passar din valps storlek och tänder. Köp även leksaker i olika typer av material och utföranden så din valp får välja och utforska olika texturer.
- Bädd. Sovplatsen för natten kan lätt bli i sängen direkt, men oavsett hur ni gör är det viktigt att ha en bädd till din valp. Det är nämligen är viktigt att din valp får ett ställe som är dess egna. På så sätt kan valpen gå undan om det blir mycket runt omkring, och även har ett mjukt och gosigt ställe att slappna av och sova på under dagarna. Valpar sover väldigt många timmar per dygn och behöver därför kunna gå och lägga sig när de vill och behöver.
- Filt. Att ha en gosig filt eller pläd som ligger i valpens bädd och som man kan ta med sig om man åker iväg kan vara väldigt lugnande för en valp och fungera som en snuttefilt.
- Transportväska, bilbälte eller bilbur. Det är viktigt att din valp sitter säkert i bilen, redan från när ni hämtar den. På vägen hem rekommenderas en sele och bilbälte eller en transportväska som du kan sitta bredvid och ha armen in i för tröst och trygghet. Beroende på storleken på din valp kan du sedan när hunden väst klart köpa en bilbur om du vill ha det, eller fortsätta på sele och bälte eller i en transportväska som kan sättas fast på ett säkert sätt. Det är lag på att hundar ska sitta säkert i bilen, och vid en eventuell olycka kan det rädda hundens liv.
Bra att ha i början
- Fodertunna. För att se till att fodret håller sig fräscht längre och behåller den goda smaken är en fodertunna högst rekommenderad. För maximal hållbarhet så rekommenderas att inte hälla ut foderkulorna i tunnan utan att lägga i fodersäcken i tunnan och stänga.
- Pälsvård. Schampo är något som alla hundar behöver ha, men vissa raser behöver även balsam och annan pälsvård såsom balsamspray eller liknande. Se över vad rasen på just din nya vän behöver.
- Handduk. Regn och rusk som gör hunden blöt kan även göra att den får svamp i tassarna eller får andra hudbesvär om du inte torkar hunden noggrant efter varje promenad den varit ute på och blivit blöt. En handduk i mikrofiber eller en vanlig handduk som är speciellt för just din valp är att rekommendera.
- Valphage. Om du vill ha med din hund överallt men inte har möjlighet att valpsäkra till de ställen du tar valpen kan en valphage vara perfekt. På så sätt behöver du inte oroa dig för sladdar eller annat som valpen kan råka tugga på.
- Tandborste och tandkräm. Genom att vänja din valp redan från början att tandborstning inte är farligt utan bara en del av vardagen kommer det vara mycket lättare genom hela hundens liv att borsta tänderna dagligen. Tandhygien är lika viktigt för hundar som för människor och inflammationer, hål i tänderna och tandsten gör lika ont för dem som det gör för oss. Att hålla en god munhygien på hunden är därför otroligt viktigt.
- Löplina. En löplina är perfekt för att träna på inkall och annat med. På så sätt behöver du inte vara orolig för att din valp kommer loss och inkallsträning blir mycket enklare genom att kunna visa hunden vad du vill om den inte förstår till en början.
- Aktiveringsleksaker eller spel. Att aktivera valpens hjärna är lika viktigt som att aktivera kroppen. Olika aktiveringsleksaker och spel kan ge din hund chansen att få klura lite samtidigt som den får belöning under tiden.
- Första hjälpen-kit. Vad som helst kan hända, och det är bättre att vara förberedd än att inte vara det. Om din valp blir ormbiten, trampar på något vasst, får ett insektsbett/-stick, eller någon annan olycka så är ett första hjälpen-kit värt sin vikt i guld. Även om det är att du plåstrar om för att sedan ta er direkt till veterinären eller om ni slipper den resan så är det verkligen otroligt bra att vara förberedd.
Som sagt, det är mycket att tänka på när man köper en ny valp. Men det är viktigast att valpen känner sig älskad och får det den behöver. Trots stress och sömnbrist - njut av valptiden, den försvinner allt för snabbt.