Svalka hunden i sommarvärmen
Under sommaren är det otroligt mysigt att ha med sig hunden ute i solen och vara ute hela dagarna på äventyr. Däremot behöver du tänka på att hundar inte svettas på samma sätt som människor och har ofta päls som gör att de väldigt lätt kan bli överhettade. Det finns däremot massor av olika saker man kan göra för att sommarvärmen ska bli behaglig även för hunden.
Värmeslag hos hund
Hundar har endast ett fåtal svettkörtlar i sina trampdynor och reglerar vanligtvis sin temperatur genom att flåsa så slemhinnorna (munhåla, nos och tunga) blir kallare, eller kyla ned magen via ett kallt underlag eller vatten.
Vissa hundar har svårare att reglera sin temperatur än andra, vilket man som hundägare behöver ta hänsyn till. Trubbnosiga hundar har lättare att få värmeslag då de har svårt att reglera sin temperatur vid trängre luftvägar. Även vid normala sommartemperaturer kan dessa rasers luftvägar svullna upp, vilket kan bidra till värmeslag. Även hundar med väldigt lång och tät päls kan ha lättare till värmeslag så temperaturen ändras för långsamt. Äldre hundar, valpar, sjuka hundar och hundar med hjärtproblem har även de lättare för att råka ut för detta. Däremot kan alla hundar drabbas av värmeslag, det beror helt enkelt på väder, hund och aktivitet.
Om din hund lägger sig ned exempelvis under promenaden, flåsar mycket, har torra och röda slemhinnor, hög puls, blir orolig eller förvirrad är det troligt att den drabbats av värmeslag. Värmeslag är ett allvarligt tillstånd som din hund kan dö av, och behövs därför tas på största allvar.
Vid tecken på värmeslag behöver du göra följande
- Ta din hund till en sval plats som har lite vinddrag.
- Erbjud kallt vatten.
- Kyl ned hundens kropp med hjälp av svalt (ej iskallt) vatten direkt på hundens hud och päls. Genom att pälsen blir blöt fortsätter nedkylningen även ett tag efter att vattnet hällts på.
- Ta din hunds temperatur. Hundens normaltemperatur är mellan 38-39˚C. Håll koll ungefär var 5e minut till dess att hundens temperatur har kommit ned åtminstone till 39,5 ˚C.
- Ring veterinär och rådfråga. Veterinären kan med hjälp av att du beskriver din hunds symptom och temperatur avgöra om hunden behöver veterinärvård eller om det räcker med de åtgärder du tagit.
Bil
Avstängd bil – Du får aldrig lämna din hund i en parkerad bil. Det spelar ingen roll om du har öppna fönster eller inte, hunden ska inte lämnas i bilen. Det blir otroligt varmt i bilen, även vid lägre sommartemperaturer, och din hund kan dö av denna värme. Om du ser ett djur i en bil under sommaren, gör följande:
- Försök få tag på ägaren. Om du inte får tag på ägaren eller om du ser att situationen börjar bli eller är akut, följ stegen nedan.
- Notera bilens registreringsnummer.
- Notera klockslag.
- Kontakta polisen. Vid nödfall får du krossa bilens ruta för att rädda livet på individen i bilen.
Färdande bil – Se till att du i bilen har AC igång så hunden inte sitter i solen i värmen även när ni kör. Det blir väldigt varmt i bilar, även under bilfärden, om inte kall luft strömmar ut, och därför är det viktigt att ge hunden sval luft. Om du inte har AC i bilen kan du öppna lite av fönstren. Detta är dock ej att föredra om du har möjlighet att ha igång AC då det fladdrande ljudet låter högt vid högre hastigheter, och hundar har väldigt bra hörsel.
Kollektivtrafik
Inte all kollektivtrafik har AC, och kan därför vara olämpliga att ha hunden på. Om du känner att det blir väldigt varmt på bussen, tåget eller dylikt, eller om din hund visar tecken på att den är väldigt varm eller börjar få värmeslag, kliv genast av och ta hunden till en sval plats.
Promenader
När det är extra varmt under dagarna, ta de längre promenaderna under kvällen när det hunnit bli svalare, eller tidigt på morgonen innan värmen kommit igång ordentligt. Under dagens varmaste timmar behöver du göra bedömningen om din hund klarar av det, och kanske ta väldigt korta promenader i gräs så hunden inte går på varm asfalt. Om du har en hund med trånga luftvägar eller andningsproblem kan det vara lämpligt att inte ta din hund på promenader alls under dygnets varmaste timmar.
Om du tar ut din hund under de varmaste timmarna på dygnet kan du behöva ta på din hund hundskor för att inte gå på asfalt. Asfalt kan bli så varmt att den bränner huden på din hunds tassar och ge otrolig smärta och brännsår eller blåsor under tassarna. Om du inte kan ta på din hund skor, se till att din hund inte går på stekhet asfalt under promenader.
Inomhusmiljö
När din hund är hemma eller inomhus på andra ställen är det viktigt att den får möjligheten att svalka sig ordentligt och att slappna av. Ge hunden möjlighet till en plats helt i skugga och gärna med lite luftdrag, såsom från en fläkt. Se även till att din hund har tillgång till en sovplats i ett rum som inte är så varmt.
Bad
Många hundar älskar att bada för att svalka sig. Genom att låta din hund bada ger du den möjligheten att reglera temperaturen snabbt och effektivt. Var däremot lite försiktig när det gäller att låta hunden bara ute i sjöar och hav. Om det är algblomning i vattnet är det viktigt att hunden inte badar för att inte bli sjuk. Dessutom är det alltid viktigt att hunden inte dricker av vattnet för att minska risken för den att få mask eller parasiter. Du behöver även se till att hunden torkar ordentligt ända in till huden mellan doppen. Om hunden går blöt länge och ofta finns stor risk för fukteksem eller andra hudsjukdomar.
Skugga
Även skuggan kan bli väldigt varm, vilket är varför det är viktigt att hitta en plats i skuggan som även fläktar lite, samt se till att din hund alltid har tillgång till kallt och friskt vatten.
Solbränna
Även hundar kan drabbas av solbränna, precis som vi människor. Om huden på din hund är röd, eller om den slickar sig mycket på stället kan den ha drabbats av solbränna. Låt inte din hund slicka på området då detta i sin tur kan förvärra inflammationen. Om läger förvärras, är allvarligt eller om hunden verkar ha mycket ont, kontakta din veterinär.
Produkter som kan hjälpa i värmen
- Kylväst. En kylväst kan göra under på varma dagar. Den kylen ned hundens temperatur effektivt och långvarigt.
- Kylmatta. Ofta lägger sig hunden på mage för att svalka sig, och då är en kylmatta helt perfekt. Passar lika bra att ha hemma som i bilen eller på språng.
- Kylleksaker. Kylleksaker svalkar din hund samtidigt som de är roliga. Några är till för att användas i vatten så din hund badar och kyls ned samtidigt som den leker, medan andra är frysta leksaker som används på land.
- Hundpool. En hundpool är inte bara svalkade, den är även otroligt rolig för din hund!
- Flytväst. Oavsett om du ska ut med båten eller bada från en strand kan en flytväst rädda liv. Alla hundar är individer och alla kan inte simma så bra. Se till så att din hund lär sig att simma, men också att du har en flytväst.
- Skor. Riktigt varma dagar gör att även marken blir otroligt varm. Genom att ta på din hund skyddsskor skonar du den från eventuell smärta, sår och blåsor under tassarna.
- Slickmattor. Lägg ut någonting flytande eller krämigt på en slickmatta eller Yoggipot, såsom färskfoder, paté eller hundvänligt jordnötssmör och frys sedan in den i ett par timmar eller över natten. Ge sedan hunden slickmattan eller yoggipoten så kommer den svalkas skönt samtidigt som den äter någonting mumsigt.
- Silverduk. En silverduk är perfekt att ha exempelvis i bilen så den inte blir så varm när ni ska sätta er.
- Vattenskål. Resevattenskålar är perfekta att ha på språng. Det finns även kylande vattenskålar som ser till att hundens vatten hålls kallt under långa stunder.
- Vattenflaska. För att se till att din hund har tillgång till friskt vatten även ute på äventyr eller dagliga promenader är en vattenflaska ett måste.
- Hundglass. Vem älskar inte glass på sommaren? Hundglass är ett perfekt sätt att svalka hunden under varma dagar.
Om du vill ha råd och hjälp att hitta vad som passar just dig och din hund under varma dagar, kom in till vår stora butik i Haninge eller maila oss på info@foderboden.se – vi hjälper dig mer än gärna.