Lisa Gustafsson

Att ha Vaktlar

Vaktlar är små, tysta fåglar som har blivit alltmer populära som sällskapsdjur samt som källa till ägg och kött. Dessa söta fåglar är relativt lättskötta, men det finns några saker som man bör tänka på när man tar hand om dem. I detta blogginlägg kommer vi att titta närmare på skötseln av vaktlar, vad man bör tänka på och vilket foder som är lämpligt att ge dem.

Vaktlar är små fåglar som ursprungligen kommer från Asien, men som numera förekommer över hela världen. Dessa fåglar är kända för sin tysta och stillsamma natur, vilket gör dem till ett utmärkt sällskapsdjur för många människor. Dessutom är vaktlar också en utmärkt källa till ägg och kött.


Skötsel

När det gäller skötseln av vaktlar är det viktigt att de har tillgång till tillräckligt med utrymme för att röra sig fritt inhägnat. Vaktlar flyger inte och behöver därför inte jättehögt i tak, däremot vandrar dem mycket på marken och man vill därför se till att de har möjlighet att få det behovet tillgodosett. Vaktlar är sociala små fåglar och de behöver artfränder för att kunna trivas och må bra, alltså sällskap utav andra vaktlar. Naturligt så lever de vanligtvis i par eller i mindre grupper. Man kan hålla vaktlar i större grupper med så länge de har tillräckligt med yta, gärna i en större voljär/hage som går att dela av vid behov. Vaktlar som lever i för trånga miljöer tätt inpå varandra blir stressade och med stressen blir de ofta väldigt aggressiva mot varandra. Detta vill man ju såklart undvika så det är verkligen superviktigt med utrymme. En annan viktig faktor att tänka på är att vaktlar gärna gräver, så ge dem möjlighet att göra detta. Ett tips är att inreda med ett trevligt strö i buren eller boet som går att krafsa runt i som exempelvis hackad halm. Någon form av strö ska täcka golvytan inne i buren. Det är krav på att vaktlar ska ha tillgång till sandbad så detta är även viktigt att ordna åt dem. Vaktlar sandbadar för att tvätta sig och gör det gärna tillsammans så se till att sandbadet rymmer mer än en vaktel åt gången. Dammig jord eller finkornig sand är toppen att fylla sandbadet med. Vaktlar luktar inte mycket i sig men en ostädad bur/inhägnad gör det och det är såklart lika viktigt att rengöra och städa hos vaktlarna som för vilket annat djur som helst. Genom att hålla deras hem så hygieniskt som möjligt främjas deras välmående och det är superviktigt att hålla efter. Vaktlar har inga problem att klara sig i vintertemperaturer men de är däremot känsliga för vind, drag och att bli blöta. Har man vaktlar i voljär/hage med oskyddade sidor är det därför viktigt att se till att de har vindskydd och bon att krypa in i vid sämre väder. Har man bur med täckta sidor kan den stå utomhus året om men se gärna till så att den är placerad på ett bra ställe där de ändå inte utsätts för det värsta vädret. Vaktlar trivs inte på för öppna ytor eller instängda på små ytor, de vill ha valmöjligheter av gömställen och samtidigt kunna ha ordentlig koll på sin omgivning. Inred gärna vaktlarnas hem med ris, kvistar och grenar. Dessa fungerar som bra skydd samt berikning! De behöver inga sittpinnar för den sakens skull då de föredrar att hålla sig på marken. Ljus är också viktigt för en vaktel och minimi krav är att få ljus från solen naturligt men såklart är det önskvärt om man kan ge dem mer ljus än så.*

  

Foder

Vid val av foder är det viktigt att tänka på att vaktlar är små fåglar med små magar. Därför är det jätteviktigt att välja ett foder som är rikt på näringsämnen men samtidigt lätt att smälta. En bra kost för vaktlar inkluderar en balanserad blandning av högkvalitativt fågelfoder, grönsaker och frukt. Ett tips är att servera vaktlarnas foder i ett tråg där de stoppar ner huvudet för att äta. Fodrar man i dessa förhindrar man att vaktlarna röjer runt fodret och puttar ut den på marken. Det är också viktigt att se till att vaktlarna alltid har tillgång till rent, friskt vatten. Vatten kan med fördel serveras i flaskor eller andra varianter av vattenautomater som man kan hänga upp för att säkerställa bibehållen hygienisk kvalitet av vattnet. Det går bra med vattenskålar med men då behöver du vara extra noga med rengöringen av vattnet då det lätt kan hamna skräp och avföring i vattnet.  

Den första tiden i livet

När det gäller avel är det viktigt att tänka på att vaktlar är sociala djur och behöver sällskap av andra vaktlar för att trivas. Om man vill avla vaktlar är det viktigt att se till att man har rätt förutsättningar och utrustning för att ta hand om dem och deras ungar. Här kommer vi in på ljuset igen! Ljus är väldigt viktigt om man vill ha värpande vaktlar även vintertid. Dagens längd styr nämligen vaktlarnas äggläggning och det optimala för en vaktel är ca 12-14 ljustimmar per dygn. Såklart ska ljuset vara lagom och inte så starkt att det orsakar dem något obehag eller beteendestörningar. Vaktlarna lägger sina ägg direkt på marken och behöver inte några reden för detta. De små vaktelkycklingarna är mycket känsliga och ska absolut inte bli nedkylda. En bra startbur för  vaktelkycklingarna har lock så att inga rovdjur kan komma åt dem så som råttor. Kycklingarna blir snabbt bra på att rymma med så även det är en bra anledning till att ha lock på buren. En ventilerad plastlåda duger fint. Buren bör vara liten så att kycklingarna inte kommer för långt bort ifrån värmaren som är livsviktig den första tiden. De nykläckta små vaktlarna kan flyttas till startburen så fort de torkat och dunet hunnit bli puffigt. Det är bra om man kan ordna olika värmezoner i startburen så att de själva kan välja hur varmt de vill ha det för stunden. Detta kan man göra med exempelvis värmetak med ställbara ben och att antingen ha en låda som är lite större så att vaktelkycklingarna kan gå ifrån den utan att komma för långt ifrån den eller genom att se till att göra så att värmetaket lutar. Så, när kycklingarna vill ha det varmt står de direkt under värmetaket med ryggen och vill de ha det svalare går dem till delen där värmetaket är mer upplyft. Att använda värmelampa är också ett alternativ! Då är lampan som varmast direkt under lampan och något svalare utåt kanterna. Sedan höjs värmekällan gradvis i takt med att vaktlarna växer. Det är också viktigt att sänka temepraturen till ungefärligt gradantal som ute innan de får gå ut för första gången så deras små känsliga kroppar vants för det och är redo. I startburen behöver man även ett underlag. Handdukar i exempelvis frotté är ett jättebra underlag att ha. Det är inte halt och de små vaktlarna riskerar inte att halka på det och göra sig illa, vilket är jätteviktigt. De är dessutom smidigt att byta och tvätta och går jättebra att fodra på! Undvik spån första tiden eftersom att vaktelkycklingarna är väldigt nyfikna på att se vad som går att äta och att få i sig för mycket spån är inte bra alls. Lämpligt foder till vaktelkycklingar är ett proteinrikt foder såsom kalkonstart som är ett pelletskross. Vaktlarna växer i raketfart och är vuxna och könsmogna redan vid 6-8 veckors ålder. Om vädret tillåter, det vill säg att det är rätt varmt, inte blåst och regnfritt kan de gå ut första gången redan vid 2 veckors ålder. Se till att du förberett vaktelkycklingarna ordentligt genom att gå ner i gradantal i startburen innan.     

   

Sammanfattningsvis är vaktlar en populär och intressant fågelart som är relativt lättskött. Det är viktigt att ge dem tillräckligt med utrymme och en balanserad kost för att hålla dem friska och lyckliga. Med rätt skötsel och omsorg kan vaktlar bli en mycket trevlig och givande del av ditt liv.

Pssst, vill du unna din vaktel något extra smarrigt så ska du erbjuda dem mjölmask. Proteinrika små rackare som är kalas för en liten vaktel!