Utfodring av vildfågel
Att mata vildfåglar kontinuerligt under hela året är bra för fåglarna och trevligt för dig! Risken för att de fåglar som flyttar skulle bestämma sig för att inte göra det på grund utav att du fortsätter att mata dem är mycket liten då den naturliga driften hos fåglarna är stark. Flyttfåglar äter i största del insekter och är därför inte heller lika intresserade av nötterna och fröerna vi förser övriga med.
Att mata de vilda fåglarna som finns i vår svenska natur är inte bara trevligt för oss människor som får fantastiskt fina och nära naturupplevelser utan det är också välgörande för våra små befjädrade vänner. En fråga som ofta dyker upp när man pratar om vildfåglar är "När på säsongen ska man sluta att mata fåglarna?". Det behöver man inte! Snarare är det fördelaktigt för alla inblandade parter att vi fortsätter mata fåglarna under hela året. Absolut inte minst för fåglarnas skull. Vi som kontinuerligt matar fåglarna får fortsätta att glädjas av livet, sångerna och rörelsen alldeles intill husknuten och fåglarna får lättillgängliga och näringsrika måltider. En ultimat win-win-situation!
Under vintern i Sverige kan det vara tufft att vara en hemmavarande fågel då jakten på mat kan bli försvårad och behovet av energi och fett ökar för att kunna hålla värmen bättre under de kalla dagarna och nätterna. Hastigt växlande väderförhållanden kan också göra livet besvärligt för en vild fågel. Vintertid är skalade solrosfrön, skalade jordnötter, hampafrön och talgbollar väldigt bra att erbjuda då det inte krävs någon extra energi eller ansträngning för fåglarna att skala, det är bara för dem att hugga in! Frön och nötter är rika på energi och fett samt innehåller bra proteiner, vitaminer och mineraler. Talgbollar, fettstavar och liknande är också väldigt fett och är perfekta för fåglarna när de behöver bygga på energi/fettreserven.
Bröd är vanligt att många utfodrar vilda fåglar med och det är inget som är farligt i sig att erbjuda. Däremot är bröd inte speciellt högt i vare sig fett eller energi och i förhållande till volym så är det näringsfattigt. Har du exempelvis en brödkant liggandes i skafferiet som börjar stelna och bli lite tråkig är det alltså ingen fara att ge till fåglarna. En brödbit här och där gör ingen skada så länge fåglarna får mer näringsrikt och fågelanpassat foder i övrigt. Fröerna, nötterna och talgbollar går även utmärkt att utfodra med under sommaren och häckningstider. Nära tillgång till mat kan vara skillnaden på liv och död då de vuxna fåglarna tvingas utsätta sina små för stora risker när de behöver lämna boet för att söka föda. Ungarna behöver mycket och bra foder för att växa och få i sig näringsämnena de behöver. En stor liten favorit är mjölmask (torkad som levande) som är smakrik och innehåller rikligt med protein och fett, passar utmärkt året om men gör sig speciellt bra vid häckningstider. Mjölmasken är ett uppskattat snacks även för våra tamfåglar.
Där du väljer att mata fåglarna bör det finnas snår och buskar i närheten, så att fåglarna snabbt kan söka skydd ifall de skulle behöva. Ha koll på att gömställena i anslutning till matstället inte är ultimata för katter att lurpassa på, så som buskar som är täta ända ner till maken. Detta är viktigt att ha i åtanke så att även de fåglar som väljer att sitta på marken och äta kan vara så säkra som möjligt. Fågelbord och hängare bör hängas på sätt som inte gör det möjligt för exempelvis katter att klättra eller hoppa upp på.
Hängande matare är bra alternativ till utfodring rent hygieniskt då sjukdomar och parasiter inte har samma möjlighet till spridning när fåglarna inte trampar runt och bajsar i maten. Har man fågelbord eller liknande är det bra att städa ur dem och hjälpa fåglarna att hålla rent. Extra noga att hålla koll på fågelbordet under sommaren när det blir varmare då bakterier och dylikt frodas.
Hör gärna av dig och berätta för oss vilka vilda fåglar du "har" hos dig!